Изработка на бижу

Подготовка:

Според наличния кабошон и каунт на панамата си избирам и схема, която да се побере. Първоначално на око меря с панамата върху кабошона колко ще е видимата част. Изброявам си бодчетата и си търся подходящ размер схема. Шия задължително кръстче с една нишка конец, защото с 2 става много грубо. Когато имам да шия контур с черно ползвам тънка черна машинна макара – контурът с нея става много по-нежен, отколкото ако се прави с 1 нишка от конците за бродерия, които ползваме. След приключване на бродерията пера и гладя.

Стъпка 1

Слагам кабошона върху бродерията и очертавам на около 1 см встрани.

Стъпка 2

Със ЗДРАВ конец тропосвам ситно по очертанията.

Стъпка 3

Двата края на тропоската оставям свободни и дълги, за да стегна и вържа впоследствие. Слагам малко парченце двойно залепващо тиксо в средата на кабошона (на най-изпъкналата му част), след което фиксирам бродерията отгоре, намествам хубаво, за да се центрира.

Стъпка 4

Започвам да стягам конеца от тропоската около кабошона, така че панамата да се изпъне хубаво и да заеме формата на кабошона. Държа така стегнато няколко минути, след което леко разхлабвам тропоската.

Стъпка 5

Нанасям по малко лепило (аз ползвам еднокомпонентно силиконово лепило B7000) само в края на плоската част на кабошона.

Стъпка 6

След това отново стягам конеца от тропоската и даже го връзвам. Оставям така за около час-два, за да залепне хубаво лепилото.

Стъпка 7

Така изглежда отпред облечения вече кабошон.

Стъпка 8

Ако ви се стори, че е малко лепилото на кабошона, може да нанесете и малко върху панамата и оставяте да съхне.

Стъпка 9

След като лепилото е изсъхнало хубаво, с помощта на макетен нож или още по-добре е с ножичка за нокти, изрязваме хубаво излишната панама.

Стъпка 10

Аз я изрязвам толкова че в средата се вижда стъклото от кабошона. Изтънена е достатъчно, за да не надига и да няма луфт между металната основа и облечения кабошон.

Стъпка 11

Това са двете части на бижуто - металната основа и облеченият с бродерия кабошон.

Стъпка 12

Отново идва на ход лепилото. Слагам в средата и по малко по панамата, но да не е много в края, за да не излезе отгоре. Оставям за 2-3 минути да се поизпари разтворителя на лепилото и залепвам облечения кабошон върху металната основа. Намествам го хубаво, за да е центрирано спрямо висулката и затискам за няколко часа под дебели книги.

Финал

И ето това е вече готовото бижу - здраво залепено. В случая съм ползвала панама 22 каунт, а кабошона е с диаметър 20 мм.